Tester 3D-printer for bildeler

10.03.2017


Ford vil teste bruk av 3D-printer for å «skrive ut» større bildeler til fremtidige modeller. De ser faktisk også for seg at du skal kunne få dine egne spesialtilpassede bildeler med den nye teknologien!

Ford er den første blant bilprodusentene som forsøker dette med den helt spesielle 3D-printeren Stratasys Infinite Build 3D.

Se for deg en 3D-printer like stor som et vanlig rom. Med det nye systemet til Stratasys - som Ford nå har fått på plass i deres forsknings- og utviklingssenter i Dearborn, Michigan i USA, kan det i praksis «skrives ut» bildeler i alle former og størrelser.

Systemet er tenkt brukt til produksjon av spesielle deler til bilmodeller med lavt volum, «personaliserte» eller spesialtilpassede bildeler eller deler til bygging av prototyper.

Varsler voldsom vekst

- Med denne teknologien kan design- og utviklingsprosessen bli mer strømlinjeformet. Vi er glade for å ha tidlig tilgang på teknologien fra Stratasys. Vi kan nå hjelpe med å styre utviklingen av storskala 3D-printere inn mot bilindustriens behov, sier teknisk leder for forskning og utvikling av selve produksjonsprosessen hos Ford, Ellen Lee.

3D-utskrifter blir stadig rimeligere og mer effektive. En rekke forskjellige bransjer er i ferd med å ta i bruk teknologien. I løpet av 2020 anslår en rapport fra Global Industry Analysts at det globale markedet vil være på 9,6 milliarder dollar eller mer enn 80 milliarder kroner for 3D-printere.

Sparer masse tid

Ford ser for seg at 3D-utskrifter i fremtiden kan by på enorme fordeler for bilindustrien, for blant annet å produsere deler som veier lite for å redusere vekten og dermed bilens drivstofforbruk ytterligere. En 3D-produsert spoiler veier som et eksempel halvparten av en spoiler som er støpt i metall.

Deler skapt med en 3D-skriver er dessuten en mer kostnadseffektiv måte å lage deler til de modellene som produseres i et lavere volum, som prototyper eller spesialdeler til racerbiler. Ford ser også for seg etter hvert å personifisere enkelte bildeler for kunder med 3D-skriverteknologi.

Ved bruk av de tradisjonelle metodene for å utvikle en prototype av en ny bildel, har ingeniørene først designet denne på en datamaskin. Deretter blir prototypemodellen sendt avgårde for at denne skal lages. Det har kunnet ta flere måneder, men med 3D-utskrift kan den samme jobben gjøres i løpet av noen dager!

Hvordan virker det?

Først så designes delen i en datamaskin. Deretter går 3D-printeren i gang med å gjenskape denne modellen i den ønskede størrelsen ved å legge lag på lag med materialer oppå hverandre. Det kan for eksempel være plast. Når lageret av materialet er tomt, fyller automatisk robotarmen opp med nytt materiale. Det betyr at maskinen kan jobbe i flere dager på egenhånd.Nyheter

Kampanjer

Vis alle de siste kampanjene

Nyheter

Nyheter og arrangementer