Karbonnøytral elbilfabrikk i Køln

Ford åpner ny karbonnøytral elbilfabrikk i Køln:

Skal bygge en ny generasjon el

13.06.2023

Ford åpnet i dag Cologne Electric Vehicle Center, et høyteknologisk produksjonsanlegg i Tyskland som skal bygge Fords neste generasjon elektriske biler til europeiske kunder.

Fords historiske bilfabrikk i Niehl i Køln ble grunnlagt i 1930, og har med en investering på 2 milliarder dollar blitt omgjort til en toppmoderne elbilfabrikk. Investeringen representerer en tillitserklæring til både tysk produksjonskompetanse og fremtiden for bilproduksjon i Europa.

Det 125 hektar store produksjonsområdet er utformet for å være svært effektivt med en helt ny produksjonslinje og batterimontering med toppmoderne verktøy og automatiserte prosesser. Til sammen gjør dette det mulig å produsere mer enn 250 000 elbiler årlig der.

Etter suksessen med Mustang Mach-E, E-Transit og F-150 Lightning har Ford nå avduket sin fjerde elbil globalt, den nye helelektriske Explorer med 5 seter. Dette blir den første elbilen produsert i Køln. Den vil etter hvert bli etterfulgt av en ny elbilmodell – en sportslig helelektrisk crossover.

Cologne EV Center blir Fords første karbonnøytrale produksjonsanlegg som åpnes globalt. Den skal bidra til at Fords lovnader om at alle Fords produksjonsanlegg, logistikk og direkte leverandører i Europa skal være karbonnøytrale innen 2035.

– Åpningen av Cologne EV Center er starten på en ny generasjon med ren produksjon og elbiler i Europa. Fabrikken blir nå en av de mest effektive og miljøansvarlige i hele bilindustrien. Jeg ser frem til å fortsette å jobbe mot en nullutslippsfremtid til glede for våre barn og barnebarn, sier styreformann i Ford Motor Company, Bill Ford.

– The Electric Vehicle Center representerer en ny start og er den største investeringen i selskapets historie ved Ford-anlegget i Køln. Dette er gode nyheter for Køln, for bilindustrien i Tyskland, for elektrisk mobilitet og for den nye tidsalderen, sier forbundskansleren i Tyskland, Olaf Scholz.

For flere bilder, video og informasjon: Klikk her

Fra Model A til nye helelektriske Explorer: En ny æra for Ford i Europa

Åpningen av det nye produksjonsanlegget er det nyeste kapittelet i en lang historie for Fords fabrikk i Køln. Siden 1930 har den vært helt sentral i europeisk bilindustri. Her har ikoniske modeller som Ford Model A, Capri, Granada og Fiesta blitt produsert.

Gjennom mer enn 90 år har det blitt produsert mer enn 18 millioner biler der. Den har også vært en av Fords mest effektive fabrikker i hele verden.

– Cologne EV Center er starten på en ny æra for Ford i Europa. Nok engang redefinerer vi nå bilproduksjon ved å ta i bruk avansert teknologi for å bygge tilkoblede, softwaredefinerte biler som møter våre kunders ønsker og krav om mobilitet med null utslipp, sier Martin Sander, General Manager, Ford Model e Europe.

Selve grunnideen bak Cologne EV Center er å ta i bruk digitale fremskritt som bidrar til kommunikasjon mellom maskiner, kjøretøy og de ansatte. Ved å ta i bruk selvlærende maskiner, autonome transportsystemer og sanntidsstyring av stordata, forbedres produksjonsprosessen over tid samtidig som høy kvalitet opprettholdes.

Ford tar det også et skritt videre når det gjelder å hjelpe, ikke erstatte, dyktige mennesker. Nye kognitive og samarbeidende roboter, samt løsninger innenfor kunstig intelligens (AI), vil hjelpe de ansatte, øke effektiviteten og bidra til erfaringsdeling i sanntid med andre fabrikker.

Et karbonnøytralt produksjonsanlegg - Ford gjør sin Road to Better-plan til virkelighet

For å nå målet om å være karbonnøytrale vil Ford redusere både energiforbruket og utslippene fra fabrikken. Dette gjøres ved å ta i bruk nye prosesser, maskiner og teknologier. All elektrisitet og naturgass som kreves til å drifte anlegget, er karbonnøytralt basert på at det er sertifisert som 100 % fornybar elektrisitet og biometan.

Energien som kreves til oppvarming og produksjonsprosessen er også karbonnøytral, siden den lokale energileverandøren vil kompensere for tilsvarende utslipp fra fabrikken på vegne av Ford. Varmen blir produsert ved et eksternt kraftverk og et forbrenningsanlegg for avfall. Den leveres som damp gjennom et dedikert nettverk til Ford.

Planen er også at den lokale energileverandøren skal redusere sine utslipp ved varmeproduksjon med omtrent 60 % i 2026, og at utslippene skal elimineres helt innen 2035. Når Ford Cologne EV Center er helt operativt vil det bli uavhengig sertifisert som karbonnøytralt. Denne uavhengige sertifiseringen vil bli revidert og avstemt jevnlig i forhold til kjøp av høykvalitets karbonkreditter for eventuelle gjenværende utslipp.

Det blir også gjort en rekke økologiske forbedringer av biologisk mangfold og den økologiske balansen på det eksisterende fabrikkområdet. Økologisk svake gressområder blir omgjort til enger med blomster og insektshotell, og tilpasses flaggermus og fugler.

– Cologne EV Center er et utstillingsvindu innen bilindustrien som viser overgangen fra tradisjonell bilproduksjon til produksjon av elbiler. Både selve anlegget og produksjonsprosessene er utviklet for å levere maksimal effektivitet samtidig som miljøpåvirkningen er minimal. Dette vil hjelpe Ford med å bli karbonnøytrale i Europa, og underbygger vår globale avkarboniseringsplan, sier Martin Sander, General Manager, Ford Model e Europe.

Se video fra den store åpningen her:

Se video fra Cologne EV Center her:


Nyheter

Kampanjer

Vis alle de siste kampanjene

Nyheter

Nyheter og arrangementer